Saturday, August 4, 2012

Kerana Rindu : Kisah Dialog Langit dan Bumi


Adapun terjadinya peristiwa Israk dan Mikraj adalah kerana bumi merasa bangga dengan langit. Berkata bumi kepada langit, “Hai langit, aku lebih baik daripada kamu kerana Allah s.w.t. telah menghiaskan aku dengan berbagai-bagai negara, lautan, sungai-sungai, tanam-tanaman, gunung-ganang dan lain-lain.

Berkata langit, “Hai bumi, aku juga lebih elok dari kamu kerana matahari, bulan, bintang-bintang, falah, buruj, ‘arasy, kursi dan syurga ada padaku.”

Bumi menjawab, “Hai langit, ditempatku ada rumah yang dikunjungi dan untuk bertawaf para nabi, para utusan dan roh para wali dan solihin (orang-orang yang baik).”

“Hai langit, sesungguhnya pemimpin para sekalian nabi dan sekalian rasul bahkan penutup para nabi, juga kekasih Allah s.w.t. seru sekalian alam berada di atas perutku, baginda seutama segala yang wujud serta kepadanya diberikan penghormatan yang paling sempurna itu, tinggal di tempatku. Dan baginda menjalankan syari’atnya juga di tempatku.”

Langit tidak dapat berkata apa-apa apabila bumi berkata demikian. Langit mendiamkan diri lalu mengadap Allah s.w.t. dengan berkata, “Ya Allah, Engkau telah mengabulkan permintaan orang yang tertimpa bahaya, apabila mereka berdoa kepada Engkau. Aku tidak dapat menjawab soalan bumi, oleh itu aku minta kepada-Mu ya Allah supaya Muhammad Engkau dinaikkan kepadaku (langit) sehingga aku menjadi mulia dengan kebagusannya dan berbangga.”

Lalu Allah s.w.t. mengabulkan permintaan langit. Allah s.w.t. kemudiannya memberi wahyu kepada Jibrail A.S pada malam tanggal 27 Rejab, “Janganlah engkau (Jibrail) bertasbih pada malam ini dan engkau Izrail jangan mencabut nyawa pada malam ini.”

Jibrail a.s bertanya, ” Ya Allah, apakah kiamat telah sampai?”

Allah s.w.t. berfirman, maksudnya, “Tidak, wahai Jibrail. Tetapi pergilah engkau ke Syurga dan ambillah buraq dan terus pergi kepada Muhammad dengan buraq itu.”

Kemudian Jibrail a.s. pun pergi dan dia melihat 40,000 buraq sedang bersenang-lenang di taman Syurga dan di wajah masing-masing terdapat nama Muhammad. Di antara 40,000 buraq itu, Jibrail a.s.terpandang pada seekor buraq yang sedang menangis bercucuran air matanya. Jibrail a.s. menghampiri buraq itu lalu bertanya, “Mengapa engkau menangis, ya buraq?”

Berkata buraq, “Ya Jibrail, sesungguhnya aku telah mendengar nama Muhammad sejak 40 tahun, maka pemilik nama itu telah tertanam dalam hatiku dan aku sesudah itu menjadi rindu kepadanya dan aku tidak mahu makan dan minum lagi. Aku laksana dibakar oleh api kerinduan.”

Berkata Jibrail a.s., “Aku akan mempertemukan engkau kepada orang yang engkau rindukan itu.” Kemudian Jibrail a.s.memakaikan pelana dan kekang kepada buraq itu dan membawanya kepada Nabi Muhammad SAW.
Begitulah kebesaran Rasulullah SAW, yang mana langit pun mendapat kemuliaan bilamana baginda Rasul diangkat kepadanya dalam peristiwa Israk dan Mikraj. Begitu juga dengan kerinduan buraq kepada nabi akhir zaman itu hingga bercucuran air matanya. Kita umatnya ini patutnya lebih-lebih lagi merindui baginda, tapi kerinduan kita kepada baginda masih jauh dari ISO yang sepatutnya. Perjuangan dan pengorbanan kita untuk Islam masih belum membuktikan kecintaan dan kerinduan kita kepada baginda.

Ya Rasulullah, pandulah kami, ajarkanlah kami hingga kami pandai memberikan kerinduan yang sewajarnya kepadamu.


Ya Rasulullah
Dikaulah Sohibul Quran
Hebatnya Rohmu Sanggup Menanggungnya
Sedang Gunung Pun Tak Sanggup Menanggungnya
Ya Rasulullah
Nur Mu Yang Suci Menyinari Alam Dan Segala Isinya
Nur Mu Adalah Asal Segalanya
Maka Dunia Hanya Harmoni Melalui Pentadbiran Nurmu
Ya Rasulullah
Ketika Nur Mu Zahir Ke Alam Musyahadah
Melalui Jasad Mulia Menangislah
Seluruh Isi Alam Merindukanmu
Ya Rasulullah
Bila Nur Mu Kembali Ke Alam Ghaib
Yakni Semasa Wafat Menangislah Segala Makhluk
Alam Musyahadah Ini
Ya Rasulullah
Dirimu Jadi Rebutan Antara Langit Dan Bumi
Antara Malaikat Dan Manusia Antara Dunia Dan Akhirat
Juga Alam Nyata Mahupun Ghaib
Ya Rasulullah
Dikaulah Penghulu Segala Sohibuzzaman
Segala Mujaddid Segala Aulia’
Dari Kalangan Umat Ini
Ya Rasulullah
Dikau Pemimpin Kami Yang Sering Menangisi
Iman Kami Yang Lemah Lantas Dikau Utuskan
Mujaddid Penyelamat
Ya Rasulullah
Kini Akhir Zaman Tiba Manusia Sedang Huru-Hara
Tuhan Sudah Dilupakan Ajaranmu Ditinggalkan
Kasih Sayang Sudah Hilang
Ya Rasulullah
Kerana Kasihmu Maka Dikau Utuskan Lagi
Penyelamat Umat Ini
Abuya Fata At-Tamimi Dan Sayyidi Imam Mahdi
Ya Rasulullah
Walaupun Nur Mu Itu Ghaib
Namun Nur Mu Menjadi Penyelamat Umatmu
Penyelamat Manusia Dari Dajjal Dan Pengikutnya
Ya Rasulullah
Terima Kasih Kerana Memilih Negara Kami
Malaysia Tercinta Ini Sebagai Tapak Daulah
Khilafah Islamiyah Kedua
Ya Rasulullah
Maafkan Dosa Kami Kerana Telah Meninggalkan
Ajaranmu Yang Suci Sunnahmu Yang Mulia
Dan Nasihat Panduanmu
Ya Rasulullah
Sudilah Ampuni Kami Jangan Tinggalkan Kami
Kami Perlukanmu Kaulah Sumber Segala Rahsia
Kaulah Penawar Segala Penyakit
Ya Rasulullah
Terimalah Salam Rindu Kami Walapun Kami Lemah Lagi Hina
Terimalah Kami Wahai Rasul Kekasihnya Kekasih Agung
Penghulu Segala MakhlukNo comments: